Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Selfmatic.be
Selfmatic.be

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt minstens drievierde van haar energie uit de natuur (buitenlucht, grond, …). Het resterende kwart uit elektriciteit. Die (gratis) energie uit de buitenlucht geeft je warmtepomp af aan het vloerverwarmingscircuit in je woning. En gebruikt ze ook om je sanitair warm water op te warmen.

 

Zeker een besparing !

De warmtepomp verbruikt minder betaalde energie dan een klassiek systeem (gas- en stookolie.) Je bespaart tot 30% op je energiefactuur.

 

Eenvoud en rendement

Belangrijk bij de installatie is de verbinding van de verschillende modules, de elektrische aansluiting en de afregeling. Zo ben je er meteen zeker van dat je systeem optimaal functioneert. Enkele bekende merken van warmtepompen zijn Vaillant, Bulex, Wolf, Viessmann, Nefit, …

 

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Wat de beste warmtepomp is voor jou, hangt vooral af van jouw woonsituatie en budget.

 

1. Water-water warmtepomp

Deze warmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater en gebruikt dat om het water voor de centrale verwarming op te warmen.

 

2. Grond-water warmtepomp

Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de aardbodem en gebruikt dat om het water voor de centrale verwarming op te warmen.

 

3. Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt dat om het water voor de centrale verwarming op te warmen.

 

4. Lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt dat niet om het water voor de centrale verwarming op te warmen, maar wel om de lucht in de ruimte op te warmen. In de zomer kan het systeem de lucht koelen en werkt het als het ware als een airco.

 

5. Hybride warmtepomp

Dit is een combinatie van een warmtepomp (lucht-water warmtepomp) met een condensatieketel op gas. Het systeem bepaalt zelf wat op dat moment de meest energiezuinige verwarmingsmethode is, namelijk de warmtepomp, de cv-ketel of beiden. Je combineert zo het hoge rendement van een condenserende gasketel met de duurzaamheid van een warmtepomp.

Een hybride warmtepomp is vooral interessant bij renovaties, omdat bestaande woningen vaak nog niet optimaal geïsoleerd zijn.