Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Selfmatic.be
Selfmatic.be

Regenwater recuperatie

In deze dagen, denken wij niet meer aan de afkomst van leidingwater, men moet alleen maar de kraan draaien en het water stroomt. Maar dit water is toenemend duurder en duurder en de bronnen zijn jammer niet onuitputtelijk.

Kans of niet, in België het regen is wel aanwezig ! En regenwater is — in tegenstelling tot leidingwater — kalkvrij. Vang het op in een waterput en gebruik het zoveel mogelijk als alternatief voor leidingwater.

Resultaat ? Een lagere leidingwaterfactuur en een milieuvriendelijk gedrag !

Voor een gezin van vier personen, kan je tot 250€ besparen door het gebruik van regenwater in huis en in de tuin. Je zelfbouwinstallatie is daarmee op vier tot zes jaar volledig terugverdiend. En het milieu wordt er beter van !

Regenwater is perfect bruikbaar voor :

  • De toiletten
  • Je wasmachine
  • De besproeiing van de tuin
  • De wasbeurt van je auto

 

 

Systemen

Je regenwaterput bijvullen kan aan de hand van verschillende systemen:

 

1. Systeem met bijvulling

Hierbij zorgt een vlotter in je regenwaterput ervoor dat er automatisch leidingwater wordt bijgevuld zodra het waterpeil in de regenwaterput op een laag niveau staat.

 

2. Systeem met omschakeling

Dit is een duurdere oplossing, maar milieuvriendelijker dan een systeem met bijvulling. Want je gebruikt alleen in uiterste nood leidingwater. Voor de rest geniet je van gratis regenwater.

Als je regenwaterput droog staat dan schakelt onze installatie (goedgekeurd door Belgaqua, de Belgische Federatie voor de watersector) automatisch over op leidingwater.

Een vlotter in de regenwaterput stuurt een driewegkraan. Er is nooit contact tussen regen- en leidingwater. En dus ook geen gevaar op besmetting door terugslag van regenwater in de drinkwaterleiding.

Als de vlotter opnieuw signaleert water in de put dan schakelt de pomp automatisch opnieuw om naar regenwater. Zo beperk je het gebruik van leidingwater tot een minimum en verlaag je je waterfactuur maximaal.

Een inline filter voorkomt dat bladeren en ander vuil in de watertank terechtkomen.